lördag 5 juni 2010

från Dalarnas Tidning

Henrik Söderberg

Henrik Söderberg, Älvdalen, har avlidit vid en ålder av 84 år.
Henrik föddes i Ortsjön i Njurunda.

1948 kom han till Älvdalen där han arbetade vid Hagströms dragspelsfabrik. I början av 60-talet anställdes han vid Mora Armatur i Mora , där han arbetade kvar till sin pensionering.
På fritiden spelade var det musik och dragspel som gällde. Den första orkester han spelade med i var Jack Harris och under åren spelade han med i många olika orkestrar. Som exempel kan nämnas Allan Perssons orkester, Henrik Söderbergs orkester, Larry Mills orkester, Dala Rogers och Älvdalens Dragspelsklubb.

Har komponerat flertal melodier till exempel "Mässingen, Söndagsschottis och Ragdags".
Henrik hade en stor repertoar och var därför uppskattad i många olika sammanhang som på dansbanan, i kyrkan, församlingshemmet och vid de årliga julgransplundringarna i Älvdalens kyrkby.

Hans stora inspiration var dragspelarna Erik Frank och Lill-Arne Söderberg.

Henrik tyckte mycket om att spela snygga fylliga blockackord. Han ville ibland låta som Glenn Millers orkester på dragspel. Därför kunde till exempel en enkel dragspelsvals få större innehåll och variation.

Han tyckte mycket om när musiken "svängde" och man kunde se på hans fot som svängde fram och tillbaka om musiken hade "swing". Han gillade att spela gamla jazzlåtar som "All Of Me, Dinah och Lady Be Good, och vackra ballader som "The Nearness Of You"

In i det sista undervisade han två unga dragspelare i sitt hem.

Närmast sörjande är makan Anna-Britt samt sönerna Bo med familj och Bengt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar